Lunchbox 2000p fotojeanique.jpg

LUNCHBOX / LUNCH OP LOCATIE

We wensen je een heerlijke dag, misschien ga je fietsen, misschien ga je kilometers wandelen of kanoën. Alles kan en ruimte zat om op een mooi plekje te genieten van je ‘Verrassend Doordachte Lunchbox’. 


Jouw lunchbox of lunch op locatie bestaat uit gerechten met vooral Westerwoldse ingrediënten, van boeren en producenten uit de streek. Met zorg samengesteld zodat de duurzame en/of biologische ingrediënten jouw smaakpapillen, maar ook jouw gezondheid optimaal ten goede komen. 

De lunchbox is af te halen, maar je kunt deze lunch ook gezellig aan een tafeltje geserveerd krijgen op het terras van één van de locaties.

Bestellen kan minimaal 1 dag van tevoren voor 12.00 uur.

Prijs € 17,95  voor de lunchbox of € 22,95 voor eten op locatie (prijs is per persoon)

Gasterij Smeerling Smeerling 15 Onstwedde

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

- gesloten -
11:00 - 17:00
11:00 - 17:00
11:00 - 17:00
11:00 - 17:00
10:00 - 18:00
10:00 - 18:00

Puur Westerwolde Dennenweg 1A Sellingen

Openingstijden

Zondag

11:00 - 17:00

Voorbeelden van de inhoud van een lunchbox

OERHOLLANDSE QUINOASALADE

Ingrediënten: quinoa, appel, ui, seizoensgroenten, radijs, walnoten, groene blaadjes als rucola, walnotenolie, koolzaadolie, appelazijn, mosterd

 

Leuk om te weten?

Quinoa is een waardevolle variatie voor zowel in de landbouw (het wortelt bijvoorbeeld zeer diep en kan daardoor droge zomers aan) als voor onze eigen voeding. Deze quinoa werd in Nederland geteeld, een deel zelfs in Westerwolde. Wat een besparing op voedselkilometers, de meeste quinoa in de winkels komt namelijk uit Peru.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

Je eet volkoren quinoa: in tegenstelling tot de meeste quinoa hoeft bij deze variant het zaadvlies niet verwijderd te worden. Deze quinoa is namelijk geteeld zonder de bitterstoffen, zodat er geen waardevolle mineralen en sporenelementen verloren gaan. Het is bovendien een mooie aanvulling op je eiwitten. Quinoa is van nature vrij van gluten.

 

APPEL MUFFINS

Ingrediënten: appels, amandel-, naakte haver-, boekweit- en quinoameel, pitten en zaden, citroen, kaneel, kardemom, cranberries, kokosolie, ei, honing.

Leuk om te weten?

De granen voor deze appelmuffin groeiden in Westerwolde. Boekweit bijvoorbeeld is lang van de akkers verdwenen geweest. Het werd vervangen door gewassen met meer opbrengst. Bovendien is boekweit gevoelig voor vorst en voor plat waaien/regenen omdat het een hoog gewas is. Hierdoor mislukte vroeger de oogst regelmatig en kreeg het de bijnaam ‘jammerkoren’. Veel van de boekweit in de Nederlandse winkels komt uit Oekraïne en China. Boeren in Westerwolde telen het sinds een paar jaar weer.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

We noemen boekweit een graan maar het is helemaal geen graan en bevat daarom ook geen gluten. Dat is voor veel mensen prettig omdat in zoveel producten tarwe mèt gluten zit, waar niet iedereen even goed op reageert.

 

GROENTE-OMELET OP LIJNZAAD CRACKERS of HAVERBROOD

Ingrediënten: ui, seizoensgroenten, olijfolie, knoflook, zongedroogde tomaten, Super Bouillon PUUR Rineke* Super soep Tomaat PUUR Rineke, rozemarijn, eieren. *Zou sporen van week- en schaaldieren kunnen bevatten.

 

Leuk om te weten?

De eieren voor deze omelet komen van Pluimveebedrijf de Esch uit Onstwedde. De groenten die we gebruiken komen ook altijd uit de regio. We zijn dus afhankelijk van wat de regio biedt. Een tomatensoepje in de winter is bij ons niet logisch, heerlijke pompoensoep wel. Dat betekent dat je bij ons altijd ‘eet wat de box schaft’, dit omdat het aanbod van de natuur, de producent en de seizoenen leidend is in het bereiden van onze gerechten.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

Het brood waarop je deze omelet geserveerd krijgt is Naakte Haverbrood. Het bestaat alleen uit biologische naakte haver, water, zout, olijfolie en psylliumvezel: geen additieven of broodverbeteraars, gewoon brood! Door de gestoomde naakte haverkorrels heeft het de bite van roggebrood. Door het grote percentage haver met 3,8 gram bèta-glucanen per 100 gram, levert het een bijdrage aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte. Dit effect wordt verkregen door een dagelijkse inname van 3 gram (het Naakte haverbrood bevat 3.8 gram/100 gram)

 

WRAP MET RODE BIET EN RUCOLA

Ingrediënten wrap: naakte havermeel, boekweitmeel en quinoameel. De vulling bestaat uit walnoten, honing, rode biet, rucola, pitten/zaden, peper, zout en olijfolie

 

Leuk om te weten?

Zowel de naakte haver, boekweit en quinoa zijn in Westerwolde geteeld. De walnoten in de wrap komen uit de tuin van Gasterij Natuurlijk Smeerling. En ook de honing en rode biet komen uit Westerwolde. Misschien heb je op je tocht door Westerwolde wel bijenkasten gezien. Boekweit bijvoorbeeld heeft alleen een goede opbrengst als het door bijen wordt bestoven. Daarom staan de bijenkasten bij de boekweit. Trouwens voor maar een paar weken per seizoen, om de wilde bijen die het moeilijk hebben geen concurrentie aan te doen.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

Net als in de natuur is ook onze gezondheid heel erg afhankelijk van diversiteit. Des te meer verschillende soorten, des te beter de algehele balans kan worden bewaard. In de natuur is sprake van een afnemende biodiversiteit. En dat geldt eigenlijk ook voor ons voedsel: tarwe, melk, soja, vlees en suiker nemen een groot deel in van het gemiddelde voedselpatroon. Variatie door andere granen te kiezen dan tarwe, voor bijvoorbeeld brood, een pannenkoek, wrap of koek is daarmee een aanwinst voor zowel de natuur als je gezondheid.

Voor vragen bel de Gasterij

0599 -  312611