LUNCH OP LOCATIE / LUNCHBOX

We wensen je een heerlijke dag, misschien ga je fietsen, misschien ga je kilometers wandelen of kanoën. Alles kan. Wij serveren je graag onze smakelijke, biologische en gezonde lunch. Liever picknicken op een mooie plek in de natuur? Dat kan, natuurlijk, in dat geval hebben we de ‘to-go box’ voor je.


Welke van de twee je ook kiest: Jouw lunch bestaat uit gerechten met vooral Westerwoldse ingrediënten, van boeren en producenten uit de streek. Met zorg samengesteld zodat de duurzame en/of biologische ingrediënten jouw smaakpapillen, maar ook jouw gezondheid optimaal ten goede komen.

 

Alle gerechten die je eet komen uit de boeken van Rineke Dijkinga.

De lunch serveren we gezellig en feestelijk, mèt eetbare bloemetjes, aan tafel op één van de locaties. Bij mooi weer kun je natuurlijk op het terras eten.

Bestellen kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren, graag doorgeven voor 12.00 uur. 

Prijs per persoon € 24,95 voor de lunch aan tafel en € 19,95 voor de ‘to-go’ lunchbox.

LUNCH AAN TAFEL OP LOCATIE

Je lunch aan tafel bij Gasterij Natuurlijk Smeerling of Puur Westerwolde / voorjaar en zomer:

  1. Broodje Verrassend Gezond: 2 plakken boekweit- of meergranenbrood met tuinbonenhummus, paddenstoelenpaté of groene pesto met kaas. Met hierbij een uitgebreid garnituur, zie kader. In plaats van brood kun je ook kiezen voor onze quinoa plaattaart met hetzelfde garnituur als bij het broodje.

  2. Naakte haver- of quinoasalade (in de herfst/winter wordt dit gerecht vervangen door soep van de dag)

  3. Courgettebrownie of appelmuffin (kies maar)

  4. Groentenpickle (met groenten van het seizoen)

  5. Appelsap

 

Let op: deze lunch dien je minimaal 24 uur van tevoren te reserveren.

*Garnituur:

rode ui, kappertjes, rucola, pitten/zaden, groene blaadjes (als waterkers, sla, Oost-Indische kers, ijskruid etc.) radijsjes, tomaatjes, zongedroogde tomaatjes, komkommer, kiemen, ei en bloemetjes. Dit wisselt natuurlijk per week. Het is maar net wat het land biedt.

Dit garnituur serveren we op ons broodje Verrassend Gezond en op onze Mediterrane plaattaart.

VERRASSEND DOORDACHTE LUNCH TO GO

  1. Mediterrane plaattaart bomvol groenten, kruiden en garnituur* (zie kader)

  2. Omeletpuntje

  3. Courgettebrownie of appelmuffin (kies zelf)

  4. Groentenpickle (met seizoensgroenten)

  5. Appelsap

 

Let op: de lunchbox to-go dien je minimaal 24 uur van tevoren te reserveren.

GEEN LUNCH MAAR KOFFIE + EEN OVERHEERLIJKE MUESLIREEP ‘TO GO’?

Ook dat kan. We hebben een biologische, glutenvrije mueslireep (zonder toegevoegde suikers) en een kop koffie voor € 4,50

Ingredienten:

havermuesli glutenvrij PUUR Rineke (havermout, haverzemelen, zonnebloempitten, kokoschips, lijnzaad, (wal)noten, gojibessen gojibessen, wortelen, banaan (of vijgen), cranberries, kokosolie, psyllium, citroen-of sinaasappelrasp, kokosrasp, citroensap. 

 

Een paar gerechten uit onze lunch(box) 

 

OERHOLLANDSE QUINOASALADE

Ingrediënten: quinoa, appel, ui, seizoensgroenten, radijs, walnoten, groene blaadjes als rucola + walnotenolie, koolzaadolie, appelazijn, mosterd.

 

 

Leuk om te weten?

Quinoa is een waardevolle variatie voor zowel in de landbouw (het wortelt bijvoorbeeld zeer diep en kan daardoor droge zomers aan) als voor onze eigen voeding. Deze quinoa werd in Nederland geteeld, een deel zelfs in Westerwolde. Wat een besparing op voedselkilometers, de meeste quinoa in de winkels komt namelijk uit Peru.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

Je eet volkoren quinoa: in tegenstelling tot de meeste quinoa hoeft bij deze variant het zaadvlies niet verwijderd te worden. Deze quinoa is namelijk geteeld zonder de bitterstoffen, zodat er geen waardevolle mineralen en sporenelementen verloren gaan. Het is bovendien een mooie aanvulling op je eiwitten. Quinoa is van nature vrij van gluten.

APPEL MUFFINS

Ingrediënten: appels, amandel-, naakte haver-, boekweit- en quinoameel, pitten en zaden, citroen, kaneel, kardemom, cranberries, kokosolie, ei, honing.

 

 

Leuk om te weten?

De granen voor deze appelmuffin groeiden in Westerwolde. Boekweit bijvoorbeeld is lang van de akkers verdwenen geweest. Het werd vervangen door gewassen met meer opbrengst. Bovendien is boekweit gevoelig voor vorst en voor plat waaien/regenen omdat het een hoog gewas is. Hierdoor mislukte vroeger de oogst regelmatig en kreeg het de bijnaam ‘jammerkoren’. Veel van de boekweit in de Nederlandse winkels komt uit Oekraïne en China. Boeren in Westerwolde telen het sinds een paar jaar weer. Niet alleen voor consumptie maar ook omdat het een prachtige, bijen-aantrekkende groenbemester is.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

We noemen boekweit een graan maar het is helemaal geen graan en bevat daarom ook geen gluten. Dat is voor veel mensen prettig omdat in zoveel producten tarwe zit, waar niet iedereen even goed op reageert.

OF ONZE COURGETTEBROWNIE?

Ingrediënten: courgette, dadels of vijgen, kokosrasp, noten, kastanjemeel, cacaopoeder, kokosolie, kaneel, vanillepoeder, eieren, baking soda.

 

In plaats van een appelmuffin kun je ook kiezen voor onze courgettebrownie. Wij vinden het een bijzonder geslaagd recept. Bijkomend voordeel: een mooie manier om spelenderwijs veel meer groente in je eten te verwerken. De groente geeft de brownie bovendien een lekkere bite.

​GROENTE-OMELET

Ingrediënten: ui, seizoensgroenten, olijfolie, knoflook, zongedroogde tomaten, Super Bouillon PUUR Rineke* SuperSoep Tomaat PUUR Rineke, rozemarijn, eieren. *Zou sporen van week- en schaaldieren kunnen bevatten.

 

 

Leuk om te weten?

De eieren voor deze omelet komen van pluimveebedrijf De Esch uit Onstwedde of van de kippen van Heerlijk Westerwolds Land. De groenten die we gebruiken komen altijd uit de regio, zijn ook voor een deel afkomstig van Heerlijk Westerwolds Land. We zijn dus afhankelijk van wat de regio biedt. Een tomatensoepje in de winter is bij ons niet logisch, heerlijke pompoensoep wel. Dat betekent dat je bij ons altijd ‘eet wat Westerwolde schaft’, dit omdat het aanbod van de natuur, de producent en de seizoenen leidend is in het bereiden van onze gerechten.

MEDITERRANE PLAATTAART

Ingrediënten bodem: quinoa, eieren, rozemarijn, bouillon, olijfolie. De topping is vergelijkbaar met de topping van het broodje Verrassend Gezond (zie kader).

 

 

Leuk om te weten?

Rineke noemt dit gerecht ook wel ‘pizza’ omdat ze daar zo gek op is. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is een plaattaart van quinoa, ei, rozemarijn, kaas en groente met een topping die je ook op een pizza zou kunnen aantreffen. Voedzaam, lekker en vooral verrassend. Per week/maand verandert de topping, afhankelijk van het seizoen. In het najaar zou je best eens geroosterde groentes op je plaattaart aan kunnen treffen. Het is maar net wat het seizoen en de regio bieden.

GROENTENPICKLE

Ingrediënten: seizoensgroenten, zout. Op smaak gebracht met allerlei kruiden, specerijen, soms mosterd, soms kwark en allerlei soorten olie en azijn.

 

Leuk om te weten?

Dat vezels gezond zijn voor je darmen en spijsvertering weet natuurlijk iedereen wel. Maar wist je dat een pickle, de ‘fast food’-variant van fermentatie, nog gezonder is dan gewoon groente eten? En superlekker bovendien. Wat wij er zo leuk aan vinden: wij kunnen onze creativiteit er helemaal in kwijt. Elk seizoen biedt groentes waar wij een lekkere pickle van kunnen maken. Wie weet wil je dit thuis een keer namaken? Zie het recept.

Allergenen

ei

gluten

mosterd

noten

pinda's

sesamzaad

soja

weekdieren

schaaldieren

melk

copyright flaticon.com

DISCLAIMER

Let op: LET OP: Hoewel veel van onze gerechten van nature geen gluten, noten, soja, lupine, pinda’s, selderij, sesamzaad, week- of schaaldieren bevatten, kunnen ze wel sporen bevatten. Dit omdat wij in onze keukens met veel verschillende producten werken.

BROODJE VERRASSEND GEZOND

Wij gebruiken hiervoor 2 soorten zuurdesembrood

  • Boekweit brood, ingrediënten: boekweitgrutten, gebuild tarwemeel, tarwebloem, zeezout, water.

  • Vijf-zaden-brood: tarwemeel, tarwebloem, roggemeel, water, zeezout, lijnzaad, roggevlok, zonnebloempitten, havervlokken, pompoenpitten.

 

Leuk om te weten?

Wat kan er nu zo bijzonder of uniek zijn aan een broodje gezond? Wij zijn trots op ons visitekaartje. Het brood zelf wordt gebakken door bakkerij Wiebrand Graanrepubliek. De lange rijstijd en het eerlijke karakter van het brood -water, zout, gist, lokaal graan en verder niets- maken dit brood uniek. Het grootste deel van de granen die bakkerij Wiebrand gebruikt wordt in de provincie Groningen geteeld. Ook op het ‘beleg’ zijn we stiekem wel een beetje trots. Je kunt kiezen uit tuinbonenhummus, paddenstoelenpaté van Westerwoldse Shiitakes en oesterzwammen of (afhankelijk van het seizoen) onze eigen Westerwoldse ‘pesto’ met kaas van Bio Boerderij Landleven. De garnering is zeer divers: allerlei groene blaadjes, kiemen, pitjes, noten, zaden, radijsjes, komkommer, kappertjes, zongedroogde tomaatjes etc. Een ware smaakexplosie en, fijn voor je gezondheid, veel beschermende stoffen voor je lichaam en brein.

Voor vragen bel de Gasterij

0599 -  312611