Fietsroute

Ruiten Aa door Westerwolde 36 km

>>> ga naar route (ik kan geen route op internet vinden)

Auto- en Camperroute

door Westerwolde 80 km

>>> ga naar route (ik kan geen route op internet vinden)

Fiets of wandelroute

Tussen Puur Westerwolde, Heerlijk Westerwolds Land en Gasterij Natuurlijk Smeerling

>>> ga naar route

Fiets- of wandelroute

Bloeiend boekweit fietsroute 36 km
Bloeiend boekweit wandelroute 8 km

 

Hier kan verrassend doordachte lunchbox mee.

>>> ga naar route

Wandelroute 

Aaltje arrangement 4 km

 

>>> ga naar route

 

Wandelroutes 10 of 15 km

Roege Baarg arrangement

>>> ga naar route

  1. Mediterrane plaattaart bomvol groenten, kruiden en garnituur* (zie kader)

  2. Omeletpuntje

  3. Courgettebrownie of appelmuffin (kies zelf)

  4. Groentenpickle (met seizoensgroenten)

  5. Appelsap

 

Let op: de lunchbox to-go dien je minimaal 24 uur van tevoren te reserveren.

GEEN LUNCH MAAR KOFFIE + EEN OVERHEERLIJKE MUESLIREEP ‘TO GO’?

Ook dat kan. We hebben een biologische, glutenvrije mueslireep (zonder toegevoegde suikers) en een kop koffie voor € 4,50

 

Een paar gerechten uit onze lunch(box) 

 

OERHOLLANDSE QUINOASALADE

Ingrediënten: quinoa, appel, ui, seizoensgroenten, radijs, walnoten, groene blaadjes als rucola + walnotenolie, koolzaadolie, appelazijn, mosterd. ICONEN NOTEN, MOSTERD TOEVOEGEN WENDY

 

Leuk om te weten?

Quinoa is een waardevolle variatie voor zowel in de landbouw (het wortelt bijvoorbeeld zeer diep en kan daardoor droge zomers aan) als voor onze eigen voeding. Deze quinoa werd in Nederland geteeld, een deel zelfs in Westerwolde. Wat een besparing op voedselkilometers, de meeste quinoa in de winkels komt namelijk uit Peru.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

Je eet volkoren quinoa: in tegenstelling tot de meeste quinoa hoeft bij deze variant het zaadvlies niet verwijderd te worden. Deze quinoa is namelijk geteeld zonder de bitterstoffen, zodat er geen waardevolle mineralen en sporenelementen verloren gaan. Het is bovendien een mooie aanvulling op je eiwitten. Quinoa is van nature vrij van gluten.

 

APPEL MUFFINS

Ingrediënten: appels, amandel-, naakte haver-, boekweit- en quinoameel, pitten en zaden, citroen, kaneel, kardemom, cranberries, kokosolie, ei, honing.

 

ICONEN NOTEN, GRANEN, EI 

Leuk om te weten?

De granen voor deze appelmuffin groeiden in Westerwolde. Boekweit bijvoorbeeld is lang van de akkers verdwenen geweest. Het werd vervangen door gewassen met meer opbrengst. Bovendien is boekweit gevoelig voor vorst en voor plat waaien/regenen omdat het een hoog gewas is. Hierdoor mislukte vroeger de oogst regelmatig en kreeg het de bijnaam ‘jammerkoren’. Veel van de boekweit in de Nederlandse winkels komt uit Oekraïne en China. Boeren in Westerwolde telen het sinds een paar jaar weer. Niet alleen voor consumptie maar ook omdat het een prachtige, bijen-aantrekkende groenbemester is.

 

Leuk om te weten voor je gezondheid?

We noemen boekweit een graan maar het is helemaal geen graan en bevat daarom ook geen gluten. Dat is voor veel mensen prettig omdat in zoveel producten tarwe zit, waar niet iedereen even goed op reageert.

 

OF ONZE COURGETTEBROWNIE?

Ingrediënten: courgette, dadels of vijgen, kokosrasp, noten, kastanjemeel, cacaopoeder, kokosolie, kaneel, vanillepoeder, eieren, baking soda.

 

ICOON EI TOEVOEGEN WENDY

In plaats van een appelmuffin kun je ook kiezen voor onze courgettebrownie. Wij vinden het een bijzonder geslaagd recept. Bijkomend voordeel: een mooie manier om spelenderwijs veel meer groente in je eten te verwerken. De groente geeft de brownie bovendien een lekkere bite.

 

​GROENTE-OMELET

Ingrediënten: ui, seizoensgroenten, olijfolie, knoflook, zongedroogde tomaten, Super Bouillon PUUR Rineke* SuperSoep Tomaat PUUR Rineke, rozemarijn, eieren. *Zou sporen van week- en schaaldieren kunnen bevatten.

 

ICONEN EI, WEEK- EN SCHAALDIEREN 

 

Leuk om te weten?

De eieren voor deze omelet komen van pluimveebedrijf De Esch uit Onstwedde of van de kippen van Heerlijk Westerwolds Land. De groenten die we gebruiken komen altijd uit de regio, zijn ook voor een deel afkomstig van Heerlijk Westerwolds Land. We zijn dus afhankelijk van wat de regio biedt. Een tomatensoepje in de winter is bij ons niet logisch, heerlijke pompoensoep wel. Dat betekent dat je bij ons altijd ‘eet wat Westerwolde schaft’, dit omdat het aanbod van de natuur, de producent en de seizoenen leidend is in het bereiden van onze gerechten.

 

Broodje Verrassend Gezond

Wij gebruiken hiervoor 2 soorten zuurdesembrood

  • Boekweit brood, ingrediënten: boekweitgrutten, gebuild tarwemeel, tarwebloem, zeezout, water.

  • Vijf-zaden-brood: tarwemeel, tarwebloem, roggemeel, water, zeezout, lijnzaad, roggevlok, zonnebloempitten, havervlokken, pompoenpitten.

ICONEN GRAAN 

 

Leuk om te weten?

Wat kan er nu zo bijzonder of uniek zijn aan een broodje gezond? Wij zijn trots op ons visitekaartje. Het brood zelf wordt gebakken door bakkerij Wiebrand Graanrepubliek. De lange rijstijd en het eerlijke karakter van het brood -water, zout, gist, lokaal graan en verder niets- maken dit brood uniek. Het grootste deel van de granen die bakkerij Wiebrand gebruikt wordt in de provincie Groningen geteeld. Ook op het ‘beleg’ zijn we stiekem wel een beetje trots. Je kunt kiezen uit tuinbonenhummus, paddenstoelenpaté van Westerwoldse Shiitakes en oesterzwammen of (afhankelijk van het seizoen) onze eigen Westerwoldse ‘pesto’ met kaas van Bio Boerderij Landleven. De garnering is zeer divers: allerlei groene blaadjes, kiemen, pitjes, noten, zaden, radijsjes, komkommer, kappertjes, zongedroogde tomaatjes etc. Een ware smaalexplosie en, fijn voor je gezondheid, veel beschermende stoffen voor je lichaam en brein.

 

MEDITERRANE PLAATTAART

Ingrediënten bodem: quinoa, eieren, rozemarijn, bouillon, olijfolie. De topping is vergelijkbaar met de topping van het broodje Verrassend Gezond (zie kader).

 

ICOON EI 

 

Leuk om te weten?

Rineke noemt dit gerecht ook wel ‘pizza’ omdat ze daar zo gek op is. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is een plaattaart van quinoa, ei, rozemarijn en groente met een topping die je ook op een pizza zou kunnen aantreffen. Voedzaam, lekker en vooral verrassend. Per week/maand verandert de topping, afhankelijk van het seizoen. In het najaar zou je best eens geroosterde groentes op je plaattaart aan kunnen treffen. Het is maar net wat het seizoen en de regio bieden.

 

GROENTENPICKLE

Ingrediënten: seizoensgroenten, zout. Op smaak gebracht met allerlei kruiden, specerijen, soms mosterd, soms kwark en allerlei soorten olie en azijn.

 

Leuk om te weten?

Dat vezels gezond zijn voor je darmen en spijsvertering weet natuurlijk iedereen wel. Maar wist je dat een pickle, de ‘fast food’-variant van fermentatie, nog gezonder is dan gewoon groente eten? En superlekker bovendien. Wat wij er zo leuk aan vinden: wij kunnen onze creativiteit er helemaal in kwijt. Elk seizoen biedt groentes waar wij een lekkere pickle van kunnen maken. Wie weet wil je dit thuis een keer namaken? Zie het recept.

 

 

DISCLAIMER

Let op: LET OP: Hoewel veel van onze gerechten van nature geen gluten, noten, soja, lupine, pinda’s, selderij, sesamzaad, week- of schaaldieren bevatten, kunnen ze wel sporen bevatten. Dit omdat wij in onze keukens met veel verschillende producten werken.